> Hem
 > Företaget
 > Materialinfo
 > Miljö
 > Produkter
 > Utmärkelser
 > Press/Media
 > Kontakt
 > Inloggning

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




 

 

 

 

 

 

 

 

 

Historisk fakta om Cassava

Maniok (Manihot esculenta) är en halvbuske inom familjen Törelväxter som blir upp till 5 meter hög, den blommar från september till november med små rosaröda blommor. Ursprungligen kommer den från Sydamerika. Denna gamla nyttoväxt kallas också Cassava och har odlats i minst 5 000 år, den kan möjligen ha uppstått genom korsningar mellan vilda arter som tillvaratagits av människan. 

Portugiserna förde växten till Västafrika under 1500-talet, vilket medförde att den snabbt
spred sig söder om ekvatorn. Till Sri Lanka fördes den 1786 och vidare till Java 1835.

Varje planta utvecklar ett flertal rotknölar som kan bli från 30 till 60 cm långa och väga mellan 2–10 kilo samt är rika på stärkelse men fattiga på protein.

Dagligen äter 400 miljoner människor Cassava, som även är världens bästa solfångare. Ingen annan gröda producerar mera kolhydrat per hektar.
Thailand är idag en av världens största producenter av Cassava eller Tapioka, både för mat och etanolindustrin och det är den vanligaste och billigaste stärkelsen



Mixtur / Blandning

Cassavaprodukterna består av en blandning av Cassava och Bambu samt en mixtur för att erhålla de kvalitativa egenskaperna samt ett barriärskydd. 

A. Grundblandning

B. Extra stark sammansättning med mer bambu för att öka produktens stabilitet
samt öka energivärdet.

C. Svagare sammansättning för lättare kompostera och bryta ner produkten.

D. Barriärskydd kan tillföras samtliga produkter där detta krävs. 
Olika tjockleksgrader är möjliga.

Samtliga ingredienser av blandning och barriärskydd är godkända för matkontakt.

Övrigt

Materialet kan färgas och tryckas på

Sammanfattning

Slutprodukterna har en skumliknande struktur i stel form baserad på en blandning
av stärkelse och plantfibrer.

Slutprodukterna kan fås i olika former, storlekar såsom tallrikar, koppar, tråg,           matförpackningar m.m.

Färgen är naturlig jordfärg.

En svag doft av stärkelse kan förekomma men ingen emigrering av lukt eller smak
sker till matinnehåll.

Sammanställning egenskaper:

Säkra för kontakt med mat oavsett om de är varma eller kalla, torra eller våta.  

Rekommenderad temperatur mellan –18 - + 80.

Säkra att användas vid uppvärmning i mikrovågsugn.

Absorberar en liten mängd vätska vid kontakt med mat,
men detta kan undvikas med ett växtlack, sk coating. 
Detta kallas barriärskydd.

Under normala förhållanden testade till en livslängd på 2 år.

Godkända att använda som mattillskott till djur eller som organisk gödning efter kompostering.

Nedbrytbara - löser upp sig i vatten eller i jorden och förmultnar
på kort tid utan några som helst negativa effekter på miljön!